Woda utleniona w przestrzeni międzygwiezdnej

7 lipca 2011, 11:16

Po raz pierwszy w historii w przestrzeni międzygwiezdnej odkryto ślady nadtlenku wodoru - molekuły ściśle związanej z wodą i tlenem, niezbędnymi składnikami znanych nam form życia. Na Ziemi nadtlenek wodoru odkrywa kluczową rolę w chemii wody i atmosfery.



Potwierdzono obecność wody na Marsie

27 września 2013, 08:58

Z najnowszego artykułu w Science dowiadujemy się, że już pierwsza próbka pobrana na Marsie przez Curiosity zawierała wodę. Jednym z najbardziej ekscytujących odkryć z pierwszej badanej przez Curiosity próbki było stwierdzenie dużego odsetka wody. Około 2% powierzchni Marsa jest zbudowane z wody - mówi Laurie Leshin z Rensselaer Polytechnic Institute


Nowa metoda wykrywa także najdrobniejsze mikroplastiki

3 grudnia 2015, 12:24

Dwoje studentów z Duńskiego Uniwersytetu Technicznego opracowało metodę wykrywania i zliczania najdrobniejszego nawet mikroplastiku.


Ziemia coraz szybciej się ogrzewa?

12 grudnia 2018, 11:48

Globalne ocieplenie przyspiesza i jest to bardzo zła wiadomość dla ludzkości. Mamy znacznie mniej czasu, by powstrzymać wzrost globalnych temperatur na poziomie 1,5 stopnia Celsjusza powyżej średniej z epoki sprzed rewolucji przemysłowej.


„Zielony” wodór można pozyskiwać z powietrza

14 września 2022, 11:44

Najbardziej pożądana metoda produkcji wodoru – uzyskiwanie go z wody metodą elektrolizy – pochłania dużo energii. Optymalnym rozwiązaniem byłoby używanie energii ze źródeł odnawialnych. Profesor Gang Kevin Li z University of Melbourne zaprezentował metodę produkcji wodoru z powietrza o wilgotności zaledwie 4%. To otwiera drogę do produkcji wodoru w okolicach półsuchych, gdzie istnieje największy potencjał wykorzystania energii odnawialnej, a w których nie ma dostępu do odpowiedniej ilości wody.


Mniej cholesterolu dzięki marynatom

4 lipca 2006, 15:26

Pomyślna wiadomość dla miłośników mięsa. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że marynowanie mięsa może obniżyć ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas gotowania mięsa.


Przycumowane gondole

Tłuszcz uratuje Wenecję?

24 lutego 2010, 12:37

Tonącą w Adriatyku Wenecję może uratować... tłuszcz podobny do oliwy z oliwek. Tak przynajmniej twierdzą specjaliści pracujący nad projektem "Future Venice". Jest wśród nich dwóch architektów z University College London.


Piła wielofunkcyjna

7 marca 2012, 06:56

Pysk ryb pił jest wyciągnięty w tzw. rostrum. Okazuje się, że to broń typu wszystko w jednym, bo nie tylko pozwala wyczuć ofiarę, ale i po zamachach wykonywanych na boki z imponującą prędkością zmienia się w widelec - kąsek nabija się bowiem na zęby.


Cez z Fukushimy dotarł do Kanady

27 lutego 2014, 08:48

U wybrzeży Kanady znaleziono radioaktywne izotopy pochodzące z elektrowni w Fukushimie. O odkryciu poinformowano podczas corocznego spotkania jednej z grup roboczych Amerykańsiej Unii Geofizycznej


Wyjaśnili, czemu z wodą whisky smakuje lepiej

21 sierpnia 2017, 12:53

Björn Karlsson i Ran Friedman, biochemicy z Uniwersytetu Linneusza w Kalmarze, wykazali, czemu niewielki dodatek wody wzmacnia smak whisky.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy